Gebelikte 29. Hafta

Kendinizi sonsuza kadar gebe kalacakmış gibi mi hissetmeye başladınız? Karın cildiniz kaşınıyor, nefes darlığı şikayetiniz var, hemoroid (basur), bacak krampları, mide yanması, hazımsızlık, kas ağrıları. Bunların önemli bir kısmı tedavi edilebilir.

Gebelikte egzersiz yapıyor musunuz? Daha önceden alışkın değilseniz asla kendinizi yoracak egzersizler yapmayın. Yürüme, yüzme ya da jogging, gebelik için en iyi egzersizlerdir. Eğer önceden egzersiz yapma alışkınlığınız varsa belli kurallara uyarak gebelik döneminde de bu egzersizlere devam edebilirsiniz.

Bu gebelik haftalarında doğan bebeklerin sayısı arttıkça prematüre bebekler ile ilgili bilgiler de artıyor. Bilimsel çalışmalar bu haftada doğmuş bir bebeğin ışık, ses, tat ve koku gibi algılarının tümüyle gelişmiş olduğunu gösteriyor.

Plasentanın size ait olan yüzünde bebeğin kordon kanıyla gelen artık maddeler temizlenmekte, bebeğinize besin ve enerji maddeleri gönderilmekte, bebekten gelen oksijenden fakir kan, oksijenden zengin hale getirilmektedir. Yani plasentanız "bebeğinizin hem akciğeri, hem karaciğer ve böbreği, hem de sindirim sistemidir". Doğumda kordon kesilir kesilmez, o ana kadar nispeten atıl durumda olan organlar hemen çalışmaya başlar ve ilk ağlamayla bebeğinizin akciğerleri ilk kez havayla dolar. Plasentanızın da işlevi böylece son bulur.

Bu hafta bir gelişme de bebeğinizin bağışıklık sistemi ile ilgili. Bu haftaya kadar tümüyle sizden gelen yardımla yürüyen "beden savunması"na bebeğin kendi gelişen savunma sisteminin yardımı da eklenmeye başlandı. Ancak her ne kadar bebeğiniz doğduğunda nispeten gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip olsa da özellikle sütünüzle ona geçen antikorlar (yabancı hücreleri vücuttan uzaklaştıran "silahlar") onu birçok enfeksiyondan koruyacak.

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 38 cm. ve ağırlığı 1300 (900-1900) gram!