Forseps İle Müdahaleli Doğum

Forseps bebeğin bir an önce doğurtulması maksadı ile kullanılan kaşık şeklinde aletlerdir. Forceps İngiliz cerrah P.Chamberlen tarafından , aksi halde anne veya bebeğin yaşamına malolabilecek zor bir doğumda bebeği doğum kanalından çekmek için tasarladığı maşa veya büyük bir pense benzeri çelikten yapılmış bir alettir. Çok eski çağlardan beri kullanıldığı tahmin edilmekle birlikte modern obstetriğe yaygın girişi 18. yy'da olmuştur. Forseps doğumun ikinci evresinin uzadığı hallerde, bebekte sıkıntı saptanması durumunda, ya da annenin ıkınmasının uygun olmadığı kalp hastalığı gibi durumlarda kullanılır. Forseps yalnızca geçerli bir neden varsa ve ameliyathane şartlarında kullanılmalıdır.Forsepsin başarısız olması durumunda her şey sezeryan için hazır olmalıdır

Forseps ne zaman kullanılır?

v Doğumun ikinci safhası uzadığı ve annenin bebeği dışarıya itemediği zaman,

v Anne yorgun düşerek artık doğuma yardımcı olmadığı zaman.

v Bebeğin başı normal pozisyonda olmadığı ve forsepsle bu başın çevrilmesi gerektiği zaman.

v Bu veya şu faktörden dolayı, bebeğin başı pelvisden tam olarak çıkıp dölyolu açılışına varamadığı zaman.

v Bebekte zorlanma ve tehlike görüldüğü hallerde. Bu durumlarda normal doğumun yapılması beklenmeden bebek forsepsle alınır.

Forsepsler bebekler için tehlikeli olabilir mi?

Uzman bir doğum doktoru elinde, gerektiği zamanda ve gerektiği yerde kullanıldığı taktirde forsepsler bebekler için hiçbir tehlike teşkil etmemektedir. Mutlak suretle bu konuda deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır. Çünkü forseps kullanılan bebekte kafa içi kanama, kısmi felç, kafatası kırıkları, asfiksi yani doğum kanalında oksijensiz kalma, sarılık ve ölüme neden olabilme gibi komplikasyonları olabilir

Forsepsler anne için tehlikeli olabilir mi?

Doğru ve gerekli şekilde kullanıldıkları taktirde hayır. Fakat bazen Forseps kullanımı ile annede vajinal, servikal, rektal yırtıklar, mesane zedelenmeleri, kanama ve hematomlar oluşabilir. Modern obstetride sadece çıkım esnasında uygulanması uygundur. Bebeğin kafasının yukarıda olduğu hallerde sezaryen ile doğum tercih edilmelidir.

Çeşitli tip forsepsler var mıdır?

Evet. Muhtelif işler için kullanılan çok tipte forseps vardır. Bunların bir tipi bebeğin başını çevirmek için kullanılırken, başka bir tipi başın çekilmesi için kullanılmaktadır. Başka tip bir forseps başın serbest kalması için başı çeşitli yönlere itmektedir ve yine başka tipler bebeğin arka tarafından alınması için kullanılmaktadır. (Ters doğum).

Ülkemizde Forceps Kullanımı Yaygın Mıdır?

Ülkemizde kadın doğum eğitim programlarında üniversite ve eğitim hastanelerinin çok büyük bir çoğunluğunda (1-2 üniversite hastanesi kadın doğum kliniği hariç) asistanlara forceps eğitimi verilmemekte ve rutinde de kullanılmamaktadır. Ülkemizdeki kadın doğum uzmanlarına sadece bu gibi durumlarda Vakum kullanımı eğitimi verilmektedir. Bu sebepten dolayı hastanelerin hemen hemen 1-2 si hariç Forseps kaşıkları dahi bulunmamaktadır. Forsepsin amerika kıtasında kullanımı yaygındır, ülkemizde ve avrupa kıtasında ise yaygın olarak vacum kullanılmaktadır.

Dikkat!!

Forseps, mutlak suretle bu konuda deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır. Çünkü forseps kullanılan bebekte kafa içi kanama, kısmi felç, kafatası kırıkları, asfiksi yani doğum kanalında oksijensiz kalma, sarılık ve ölüme neden olabilme gibi komplikasyonları olabilir.