Bebeğin tahmini doğum tarihinin hesaplanması

Tahmini doğum tarihiniz, ilk görüşmenizde vereceğiniz bilgilere dayanılarak hesaplanacaktır. Tahmini doğum tarihi, hesaplanmış doğum tarihi olarak da adlandırılır. Ovulasyon (yumurtlama) tarihi, fetüsün yaşım belirlemede en güvenilir yoldur. Fakat bu genelde tam olarak bilinmemektedir. Adetlere dayanılarak hesaplanan tahmini doğum tarihi her zaman doğru değildir. Adet devirleri, kadından kadına değişir ve adetlerin şekli tahmini doğum tarihin! etkilemektedir. Son adet tarihini unutmak çok kolaydır. Adetlerinizi kaydederek ve bu bilgileri doktorunuzla paylaşarak hesaplamayı kolaylaştırabilirsiniz.

En sık kullanılan metot, son adet tarihinin başlamasından sonra 14 gün içerisinde gebeliğin oluşması fikrine dayanmaktadır. Yaklaşık doğum tarihi, son adet tarihinden .3 ay çıkarmak ve 7 gün eklemek suretiyle hesaplanabilir. Örneğin; son adet tarihinizin ilk günü 5 Mayıs ise, 7 gün eklenerek 12 Mayıs'ı, sonra 3 ay çıkarırsak, tahmini doğum tarihinin 12 Şubat olduğu hesaplanmış olur (pratik: güne 7 ekle, aydan 3 çıkar= 05/05 _ 05+7/05-3=12/02) Tam tarihi hesaplamak çok zor olduğu için birden fazla metot kullanılmaktadır:

Erken gebelik döneminde, gebeliğin kaçıncı haftada olduğu rahim büyüklüğüyle orantılıdır. 12. haftaya kadar rahim pelviste yerleşmiş durumdadır. 36. haftanın sonunda rahmin üst kısmı kaburga çizgisinin altına ulaşmıştır.

- Gebelik boyunca özellikle erken dönemde rahmin büyüklüğü faydalı bilgi sağlayabilir.

- Doppier aleti kullanılarak 12. haftada genel olarak fetüsün kalp aktiviteleri duyulabilir, (Doppier aleti bir ultrason çeşidi olup ses dalgalarım kişinin duyabileceği sinyallere dönüştürür) ya da 18-20. haftalarda özel bir stetoskople (dinleme aracı) kalp sesleri duyulabilir

- Fetüs hareketlerim 16. ve 20. haftalar sonunda ilk defa hissedebilirsiniz.

- Gebeliğin ilk yarısında ultrason, 7-10 gün içerisinde bir fetüsün yaşının hesaplanmasında kullanılabilir. Daha sonraki dönemde bu metot o kadar doğru değildir.

Tahmini doğum tarihinin doğruluğunun önemi:

Yapılması gereken bazı testler gebeliğin ancak belli dönemlerine özgü olduğu için tahmini doğum tarihi önemlidir. Test sonuçlarının doğruluğu da gebeliğin dönemine bağlıdır. Tahmini doğum tarihi, fetüsün büyümesini ve gebeliğinizin seyrini ölçmek için de kullanılmaktadır. Doğru bir doğum tarihinin belirlenmesi, oluşacak problemlerin tesbiti ve çözümlenmesi konusunda doktorunuza önemli ölçüde yardım edecektir. Bir gebenin, doğum tarihinin ne zaman aşılmış olacağını da sağlamaktadır.