Bebek Maması Nasıl Hazırlanır?

Son kullanma tarihini ve kabın durumunu kontrol edin

Mama ambalajlarının üzerinde yer alan son kullanma tarihi veya "tarafından kullanım" a bakınız. Son kullanma tarihi geçtiyse, mamanın durumundan emin olamazsınız. Tarihi geçmiş bebek mamalarını almayın veya kullanmayın.

Son kullanma tarihini kontrol ederken, mama kabının durumunu da göz önünde bulundurun. Şişkinlik, eziklik, sızıntı yada pas lekeleri olan kaplardan mama kullanmayın veya almayın. Zarar görmüş bir ambalaj olan mama güvenli olmayabilir.

Ellerinizi yıkayın

Mamayı hazırlamadan önce, ellerinizi yıkayın. Ilık akan suyun altında ellerinizi ıslatın, daha sonra güçlü bir şekilde en az 20 saniye ellerinizi sabun ile ovuşturun. Ellerinizin tüm yüzeylerini yıkayın, tırnaklarınızı ve parmak aralarınızı da bu yıkamaya dahli edin.

Biberonunuzu hazırlayın

Biberonları, emzikleri, kapakları ve halkaları ilk defa kullanmadan önce sterilize edin :

Biberonu ve aksesuarları beş dakika için kaynatın. Tüm parçaları tamamıyla su içerisinde kalabilecek şekilde yeteri kadar büyük bir kap kullanın.
Parçaları temiz bir maşa kullanarak sudan çıkarın.
Parçaların kurumaları için açıkta kalmalarına izin verin.

İlk kullanımdan sonra, biberonu ve aksesuarları yeniden sterilize etmeye gerek yoktur. Basit bir şekilde bu nesneleri su ve sabun ile yıkayın ve hava ile kurumasına izin verin. Biberon ve emzik fırçaları köşeleri ve temizlenemeyen yerlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bulaşık makinesi de kullanabilirsiniz. Bulaşık makinesi kullanırsanız, bulaşık makinesi sepetini kullanın.

Ayrıca temizlik işlemi sürecinde, emziğin açık olduğundan emin olun. Her emziği baş aşağı tutun ve temiz su ile doldurun, daha sonra yavaş yavaş suyun damladığından emin olun.

Temiz mama kaplarını da unutmayın. Yeni bir kap açmadan önce, üstünü su ve sabun ile yıkayın, iyice durulayın.

Biberon içerisinde mama hazırlamayı düşünüyorsanız, her bir biberon üzerinde ölçüm işaretlerini belirtin. Biberon üzerindeki ölçümlerin doğru olduğundan emin olmak için basitçe bir sıvı ölçüm kabı ve su kullanın.

Sıvı - konsantreye veya toz mamaya su ekleme

Sıvı - konsantre veya toz mama kullanıyorsanız, biberona su eklemeye ihtiyacınız olabilir. Biberona ilk önce su veya mamanın eklenip eklenmeyeceğini üreticinin talimatlarına bakarak kontrol edin. Genellikle, uygun miktarı kullanıp kullanmadığınızdan emin olmak için öncelikle temiz biberona su ekleyeceksiniz.
Kullanılacak olan su miktarı için üreticinin talimatlarını izleyin. Çok az su eklemek bebeğinizin sindirim sisteminde bir yük olmasına neden olacaktır, bununla birlikte çok fazla su ekleyerek mamayı sulandırmakta bebeğinizin aldığı kalori miktarını ve besleyici maddelerin azalmasına neden olabilmektedir.

Sıvı konsantre veya toz mamaları hazırlarken herhangi bir tipte olan suyu kullanabilirsiniz (musluk suyu veya şişe suyu). Musluk suyunu kullanmayı tercih ederseniz ancak su kaynağının güvenilir olup olmadığı ile ilgili endişeleriniz varsa veya özel kuyu suyu kullanıyorsanız, biberona eklemeden önce suyu sterilize etmeyi göz önünde bulundurun :

Musluk suyunu soğuk olarak kullanın.
Bırakın su bir iki dakika süre ile soğuyabildiği kadar soğusun. su içerisindeki kurşun ve diğer kirliliğinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Soğuk suyu bir tavaya dökün ve bir ile iki dakika kaynatın.
Daha sonra suyu tekrar soğumaya bırakın
Dikkatli bir şekilde gerekli olan miktarı dökün.

Ayrıca kullandığınız kuyu suyu da kurşun, nitratlar ve bakteriler için kontrol edilmiş olmalıdır.

Bebeğinizin sıvı konsantresine veya toz maması için hazırlayacak olduğunuz suyun florür miktarını da dikkate almanız oldukça önemlidir. Bebeklik döneminde florüre maruz kalmak bebeklik dönemi boyunca oluşabilecek diş çürüklerin engellenmesine yardımcı olacaktır. Ancak, düzenli olarak bebeğin mamasını florür içeren su ile karıştırmak dişler üzerinde soluk beyaz lekeler veya çizgilerin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu durum hafif enamel florür zehirlenmesinin bir işaretidir.
Florür zehirlenmesi ile ilgili endişleriniz varsa, bebeğinizin florüre maruz kalmasını minimize edebilecek yolları göz önünde bulundurun. Örneğin, hazır mamaları veya mama hazırlama için musluk suyu ile düşük florür içeren şişe suyu arasında (saflaştırılmış, minerali giderilmiş su veya iyondan arındırılmış su veya damıtılmış su) alternatif bir su kullanabilirsiniz. Ancak, bebeğinizi yalnızca hazır mamalar veya düşük florür içeren su ile karıştırılmış konsantre mama ile beslerseniz, bebeğinizin doktoru 6 aydan başlayarak florür takviyeleri önerebilir.

Mamayı ölçün

Hazır mamalar için:

Açmadan önce mama kabını iyice çalkalayın.
Temiz bir şişeye bir beslenme için yeteri kadar mamayı dökün.
Sadece mamayı kullanın, mama yanında su veya başka bir sıvı kullanmayın.
Emzik bölümü ile biberonu kapatın ve iyice çalkalayın.

Sıvı konsantre mamalar için:

Açmadan önce mama kabını iyice çalkalayın.
Uygun miktarda su ile dolu olan şişeye bir beslenme için gerekli olan mamayı dökün.
Emzik ile biberonu kapatın ve iyice çalkalayın.

Toz mama için :

Kaşığın kuru olduğundan emin olarak, mama kabı ile gelen kaşığı kullanın.
Hazırlayacağınız miktarı belirleyerek, paket üzerindeki talimatları izleyin. İhtiyacınız olacak kaşıkların sayısnı not edin.

Toz mamayı kaşık ile doldurun, kaşığın veya başka bir cismin doldurulurken üstünde yada yan taraflarında mama kalmamasına özen gösterin.

Uygun miktarda su ile dolu olan biberonu kaşık veya kaşıklar ile doldurun.
Biberonu emzik ile kapatın ve iyice çalkalayın.

Gerekliyse mamayı ısıtın

Bebeğinize oda sıcaklığında ve hatta soğuk mama bile verebilirsiniz. Bebeğiniz sıcak mama tercih ediyorsa :

Biberonu sıcak bir kase veya kabın içerisine yerleştirin, fakat kaptaki su kaynar olmasın, burada biberonun birkaç dakika kalması için bırakın veya biberon ısınana kadar suyu ısıtın.

Isıttıktan sonra biberonu çalkalayın.
Biberonu ters çevirerek bileğinize veya elinizin arkasına birkaç damla damlatarak sıcaklığını kontrol edin.
Mama mutlaka ılık olmalıdır, sıcak olmamalıdır.
Biberonu mikrodalga içerisinde ısıtmayın. Mama bir anda ısınabilir ve bebeğinizin ağzını yakabilir.
Biberonu iyice çalkalayın ve bebeğinizi bu mama ile hemen besleyin. Beslenmeden sonra biberonda kalan mamayı atın.

Mamayı güvenli bir şekilde saklamak

Açılmamış mamayı serin ve kuru bir bölgede saklayın. Mamayı dışarıda, bir arabada veya garajda bırakmayın, çünkü burada mamanın kalitesi çok aşırı sıcaklık değişimlerinden dolayı etkilenebilmektedir.

Eğer hazır mama kullanıyorsanız, yeni açılmış bir kaptan kalan mamayı dondurun ve saklayın. Soğutucuda 48 saatten fazla kalan mamayı atın.

Eğer sıvı konsantre mama veya toz mama bir defa kullandıysanız :

Her biberonu hazırlanan mamanın tarihi ile etiketleyin.
İhtiyacınız olana kadar ekstra biberonları buzdolabına koyun, fakat dondurmayın.
Biberonları buzdolabının daha soğuk olan arka taraflarına yerleştirin.
24 ile 48 saat arasında soğutucu da kalmış olan hazırlanmış herhangi bir mamayı atın.

Eğer bir biberonun içerisindeki mamanın veya özel bir kapta koymuş olduğunuz mamanın güvenliğinden emin değilseniz, atın.