Başarılı Emzirme Nasıl Gerçekleştirilir?

Annenin başarılı bir emzirme programı uygulaması için doğumu takiben sütünün kesildiği döneme kadar emzirme kurallarına uyması gerekir. Emzirmeye doğumdan sonra olabilecek en kısa sürede başlanmalıdır. Özellikle doğumdan hemen sonra gelen kolostrum adı verilen ilk süt mutlaka bebeğe verilmelidir. Bu ilk süt, olgun süte göre daha koyu kıvamlı ve sarı renktedir. Bu ilk süt içerik olarak çok zengin besin değerlerine sahiptir. Bebeğin hastalıklardan korunmasına katkısı çok büyüktür. Ayrıca barsakların gelişimine katkı sağlar, sarılıktan korur.

Anne doğumu takiben ilk 6 ay bebeğini sadece anne sütüyle besleyebilir. Anne sütü bebeğin su ihtiyacını da karşıladığı için bu dönemde bebeğe verilen su miktarina dikkat edilmelidir. Aksi takdirde bebek su ihtiyacını karşıladığı için daha az anne sütü emecektir. Bu 6 aylık dönemden sonra anne sütünün yanında ek gıdalara başlanmalıdır. Çünkü bu sürede anne sütü tek başına, büyüyen ve gelişen bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayamaz. Bir başka dikkat edilecek husus da emzirmeye ikinci yılın sonuna kadar devam edilebilir. Bu bebeğin gelecekteki sağlığı için faydalıdır.

Anne sütünün devamını sağlamak ve miktarını arttırmak için bebek her istediğinde emzirilmelidir. Meme dolu kaldıkça süt yapımı azalır. Bebeğin sık emzirilmesi hem memenin boşalmasına hem de annenin beynine süt yapımı için daha çok uyarı gitmesine neden olur.

Başarılı emzirme için bebeği tutuş pozisyonu ve memenin bebeğin ağzına iyi yerleştirilmiş olması çok önemlidir. Doğru bir pozisyon için, hangi pozisyon olursa olsun, bebek yatar pozisyonda gövdesi ve başı memeye dönük olmalıdır. Meme ucu da burun hizasına getirilmelidir. Anne koluyla bebeğin gövdesini, eliyle de başını kavramalı, bebek meme ucuna yakın olmalıdır. Memenin doğru yerleştirilmesi için meme ucu bebeğin ağzına dokundurulduktan sonra bir süre beklenmeli, bebek ağzını iyice açtıktan sonra hızlı bir şekilde meme ağza yerleştirilmelidir. Meme ucu ve memenin kahverengi kısmı ağzın içinde olmalıdır. Doğru teknikle yerleştirilmeyen meme, emzirme sırasında acı duyar. Bebek emzirme sonrası doymamış gibi görünür. Emzirme işlemi bebek emzirmeyi bırakana kadar devam etmelidir. Bebeğin kısa sürede memeden uzaklaştırılması memeden gelen son sütten mahrum kalmasına neden olur. Son süt zengin yağ içeriğiyle bebeğin enerji ihtiyacının ciddi bir kısmını karşılar.

Her emzirmeden önce veya sonra memenin temizlenmesine gerek yoktur. Anne sütü mikrop içermediği ve mikroplardan koruduğu için bu şekilde bebeğe mikrop geçişi söz konusu olamaz. Sadece ellerin yıkanması yeterli olacaktır. Emzirme sonrası bebek uyumuyor ve huzursuzsa gazının çıkarılması gerekir. Bunun için bebeğinizi bir süre dik şekilde tutunuz ve sırtını sıvazlayarak gazını çıkartmasına yardımcı olunuz.