Anne için Emzirmenin Faydaları

İlk emzirdiğiniz andan itibaren bebeğinizle aranızda kalıcı ve özel bir bağ oluşmaya başlar. Ten teması bebeğinizin kendisini rahat ve güvende hissetmesini sağlar. Anne sütü için para ödemeniz gerekmediği gibi istediğiniz anda ideal sıcaklıkta, hazır halde bulunur ve herhangi bir şeyi sterilize etmek, dışarıdayken yanınızda bir çanta dolusu eşya taşımanıza da gerek olmaz. Ayrıca sizin sağlığınız için de emzirmenin faydaları tartışma götürmez.

Doğumun hemen ardından bebeğin anne memesini alması, sevgi hormonu olan oksitosin salgılanmasını tetikler ve memeye bebek için süt salgılaması sinyali gönderir. Oksitosin ayrıca rahmin küçülmesini ve hamilelikten önceki boyutuna geri dönmesini sağlar. Anne için ezirmenin faydaları arasında tekrar regl olmaya başlamayı da geciktirebilmesi sayılır. Böylelikle vücuttaki demir muhafaza edilir. Ancak bu dönemde hamile kalma ihtimali daha düşük olsa da buna kesin bir yöntem olarak güvenmemek gerekir.

Araştırmalarda elde edilen emzirmenin faydaları:

Yumurtalık ve rahim kanseri riskini azalttığı,
Menopoz öncesi meme kanseri riskini azalttığı,
Kemikleri güçlendirerek yaşamın ileriki dönemlerinde kırık sayısını ve osteoporoz riskini azalttığı,
Uzun dönemde Tip 2 diyabet riskini azalttığı sonuçlarına ulaşılmaktadır.

Ayrıca emzirmenin faydaları üzerine yapılan araştırmaların; annelerin oksitosin düzeyindeki artışa bağlı olarak doğum sonrası endişe ve depresyonunu azalttığını, emziremeyen annelere göre bu süreci daha hafif geçirdiğini göstermektedir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde; solunum yolu enfeksiyonu, ishal ve gastroenterit olasılığı daha düşük olduğundan, doktorunuzu ziyaret etme gerekliliği ve buna bağlı yaşadığınız stres de azalacaktır. Süt üretiminden sorumlu prolaktin hormonunun anneyi sakinleştirici bir etkisi olduğu da emzirmenin faydaları arasında düşünülmektedir.

Emziren anneler, emzirmeyen annelere göre daha kolay zayıflayabilir. Emzirmenin faydaları arasında en dikkat çeken yararı da budur. Çünkü emzirme, oldukça kalori harcatan bir eylemdir ve günde ortalama 500 kaloriyi yakarak hamilelik kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur. Bebeğini emzirmeyen bir anne ise, emziren anne ile aynı kaloriyi yakmak için yokuş yukarı bir saat koşmak zorundadır. Genel olarak, emziren anneler, emzirmeyen annelere kıyasla daha hızlı kilo vermekte ve daha kolay formlarını koruyabilmektedirler. Emziren annelerde metabolizmanın değişerek kan şekeri düzeyini düzenlediği ve bu sayede verimli kilo kaybı ve iyi kolesterollarının dengelendiği gözlemlenmektedir. Bebeğini emzirmiş olan annelerde kalp sorunu yaşama olasılığının da azalmasının emzirmenin faydaları arasında olduğu düşünülmektedir.