Bebek için Emzirmenin Faydaları

Anne sütü; bebeğiniz için özel olarak üretilen, kopyalanması mümkün olmayan ve bebeğiniz büyüdükçe yalnız onun ihtiyaçlarına uygun olarak yapısı değişen tek gıdadır. Dahası, anne sütündeki besinler bebeğinizin vücudu tarafından formül sütlere ya da mamaya göre daha kolay emildiği için bebeğinizin aldığı besinden maksimum yararı sağlar. Bebeğinize anne sütü ile iletilen antikorlar ile bağışıklık sisteminin güçlendiğinden, hastalıklardan korunduğundan emin olabilirsiniz. Bebeği tavsiye edilen şekilde ilk altı ay sadece anne sütü ile beslemenin hem kısa hem de uzun dönemde sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. Dolayısıyla bebeğin doğal yolla beslenmesi ileriki yaşamında da ona yararlı olacaktır.

Bebeğiniz emmeye başlar başlamaz bir rahatlık ve güven duygusu hisseder. Bu nedenle bebeği mümkün olduğunca erken emzirmek önem taşır. İlk üretilen süt olan kolostrum, bebeğin ilk kakasını üreterek mekonyumu (anne karnındayken sindirilen maddeleri) atmasına yardımcı olur. Mide ve bağırsakların iç duvarlarını kaplayarak bakteri ve virüslere karşı daha güçlü koruma sağlar.

Ailenizde diyabet ya da alerji öyküsü varsa bebeği emzirmek bu rahatsızlıkların bebeğinizde de oluşma olasılığını azaltır. Ayrıca bebeği emzirmenin faydaları arasında aşağıdaki noktalar da sayılabilir;

Kaka daha yumuşak olduğundan kabızlık olasılığı daha düşüktür ve ishal vakalarına da daha az rastlanır,
Gaz ve beslenme sonrası kusma sorunu daha az yaşanır,
İdrar yolu enfeksiyonları daha az görülür,
Kulak enfeksiyonları daha az yaşanır,
Gastroenterit ve solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatış durumları daha nadir görülür.

Anne sütünde bebeğin beyin, retina ve merkezi sinir sisteminin gelişimi için yaşamsal önem taşıyan maddelerin yanı sıra büyüme faktörleri ve hormonlar da bulunur.

Uzun Dönemde Bebek için Emzirmenin Faydaları

Araştırmalar, anne sütü alan bebeklerde;

7 yaşına kadar göğüs enfeksiyonu yaşama olasılığının daha düşük olduğunu,
Egzama ve astım gelişme olasılığının daha düşük olduğunu,
Yaşamının ileriki dönemlerinde obezlik ve yüksek kan basıncı, kalp hastalığı, diyabet ve diş çürüğü sorunu yaşama riskinin daha düşük olduğunu,
Zekâ gelişiminin daha ileri olduğunu göstermektedir.

Prematüre Bebeklerde Emzirmenin Faydaları

Bebeği güçlendiren ve enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olan anne sütü özellikle prematüre bebekler için daha faydalıdır. Eğer bebeğiniz meme ememiyorsa sütünüzü ve kolostrumu sağarak diğer yollarla bebeğinize verebilirsiniz. Eğer bebeğiniz çok küçükse ya da sütü kabul edemeyecek durumdaysa sağmış olduğunuz sütünüzü dondurarak daha sonra kullanabilirsiniz.