Bu vitaminler ömrü uzatır!

Yapılan araştırmalar, doğru vitamin kullanımının yaşlanma etkilerini azalttığını gösteriyor. Prof. Dr. Canberk, bahar aylarındaki vitamin kürlerinin de ömrü uzattığını söylüyor. Genç kalmak için C ve E vitamini içeren gıdaları bol tüketin
Bu günlerde herkes soğukların hasar verdiği bünyesini güçlendirmek için vitaminlere koşuyor. Peki vitamin takviyesi doğru mu, yoksa vücudun ihtiyacı olan vitaminleri besinlerden mi almak gerekiyor? İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykan Canberk, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

Vitamin yaşa göre mi, mevsime göre mi seçilmelidir?
Her ikisine göre de seçilmeli. Kişilerin yaşlarına ve harcadıkları enerjiye göre farklı dozlarda vitamin almaları gerekir. 18 yaşında bir gençle, 60 yaşında bir insanın vitamin ihtiyacı aynı olmadığı için hapların dozu da değişmelidir. 70 yaş üstündekilerde ve çocuklarda C ve D vitamini ile tiyamin gereksinimi artar. Bunlar daha çok sebze ve meyvelerde bulunur. Kış mevsimine girerken de C vitamini ihtiyacı artar. Bu vitamin özellikle antikor yapımında önemli rol oynamakta, vücut direncini artırmaktadır. Bu arada yaşlılar, çocuklar, gebeler ve emzirme döneminde olan kadınlarda da D vitamini ihtiyacı artar.

DOĞAL YOLDAN ALINMALIDIR
Vitaminleri tablet olarak mı almak gerekir yoksa doğal yoldan mı?
Biz kür olarak değil de besin yoluyla alınmasını öneriyoruz. Mesela havuç ve domateste A vitamini, portakal ve limonda bol miktarda C vitamini bulunur. Ben kendi hastalarıma da her zaman doğal yolla alınan vitaminleri öneririm. Çünkü meyve ve sebzelerden alınan vitaminler hem ekonomik, hem de sağlıklıdır.
Vitaminler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir mi?
Genelde C vitamininin güçlendirdiği kabul ediliyor. A vitamini de enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor; özellikle cilt, burun ve boğaz hastalıklarına bağlı enfeksiyonları azaltıyor, göz tansiyonuna iyi geliyor.

BEŞ PORSİYON MEYVE-SEBZE
İyi beslenmeyen kişilerin, vitamin ihtiyaçlarını haplarla karşılaması mümkün mü?
Tabii ki mümkün. Kana bakılır, hangi vitamin eksikse o verilir.
Vitamin kullanımı yaşam süresini uzatır mı?
Yapılan son araştırmalar; yaşlanmayı durdurmanın yolunun vitaminlerden geçtiğini gösteriyor. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda alınan vitamin
kürleri ömrü uzatıyor. Genç kalabilmek için her gün en az beş porsiyon meyve ve sebze yemek gerekiyor.

DOZUNU HEKİM BELİRLESİN!
Canlı ve dinamik olmak istiyorsanız; C vitamini içeren gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin. Genç kalmak için de her gün E vitamini alın. Ancak vitaminin dozunu kesinlikle hekimin belirlemesi gerekiyor. Vitaminlere; genç kalmak isteyenlerden yoğun çalışan iş adamlarına, büyüme çağındaki çocuklardan sigara tiryakilerine kadar herkesin ihtiyacı var ama 'Vitamine gereksinim duyuyorum' diyerek vitamin dopingi yapmak, faydadan çok zarar getirebilir. Bu yüzden siz siz olun; ne rengarenk vitaminlerin büyüsüne kapılarak bilinçsizce hapların peşine düşün, ne de yoğun iş temposu içinde kendinizi vitaminsiz bırakın.

KIŞIN ÇOK VİTAMİN KULLANILIYOR
Türk insanının özellikle kış döneminde vitamin kullanımı artıyor. Vitaminler daha çok grip ve nezleden korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınıyor.

50'SİNDEKİ BİR KADIN 30'UNDAKİ GİBİ OLMAK İÇİN VİTAMİN ALIYOR
Ünlü ilaç firması Abdi İbrahim'in yaptığı araştırma, Türkler'in vitamine bakış açısını gösteriyor. İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de, 25 yaş üstü 1200 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları:
BAKIM AMAÇLI
Vitaminleri; kadınların yüzde 72'si saç, cilt, tırnak bakımı ihtiyacında, yüzde 65'i spor ve fitness gibi fiziksel aktivitelerde, yüzde 31'i ise hamileyken kullanıyor.
YORGUNLUK İÇİN ALINIYOR
Katılımcıların yüzde 93'ü halsizlik, yüzde 88'i hastalıklardan korunmak, yüzde 86'sı ise stres için vitamin desteği alıyor.
20 YAŞ GENÇLEŞMEK İSTİYORLAR
Yaşam şartları zorlaştıkça destek ürün kullanımı da artıyor. Türk kadını 50 yaşında kendisini 30'larındaki gibi enerjik ve dinç hissetmek istiyor!
GÜVENİLİRLİK
Araştırmaya katılan annelerin yüzde 63'ü; "Bir vitaminden çocuğunuz için ne beklersiniz?" sorusuna 'Güvenilirlik' yanıtını verdi.
NEŞE VERSİN
Katılımcıların yüzde 54'ü kendilerini mutlu hissetmek için vitamin aldıklarını söyledi.
İŞ BAŞARISI BEKLİYORLAR
"Vitaminlerden ne beklersiniz?" sorusuna 100 kişiden 54'ü "İşimde daha başarılı olmak" yanıtını verdi.
EN ÇOK KANSERDEN KORKUYORLAR
Türk kadınları kansere yakalanmaktan çok korkuyor. Kanser olmamak için de vitaminlere yöneliyorlar.


Konular