Hatalı hareketler fıtık ediyor!

Günlük hayatta yapılan hatalı fiziksel hareketlerden veya bazı açık ameliyatlardan kaynaklanan fıtığın görülme sıklığı hızla artıyor. Tedavi edilmeyen ve kronikleşen fıtık ise ciddi tehlikeler yaratıyor.

Ağrı ve şişlikle kendini belli eden karın duvarı fıtıkları, karın içi organların basınçla birlikte karın boşluğu dışına çıkmasıyla meydana geliyor. Bu duruma karın duvarında oluşan bir yırtık veya zayıflık neden oluyor. Fıtık, kasık bölgesi başta olmak üzere göbek çevresi, göbek üstü ve ameliyat sonrası kesik yerinde meydana gelebiliyor. Özellikle açık ameliyatlar sonrasında fıtık sıklıkla görülebiliyor. Ancak Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Melih Paksoy, son dönemde birçok ameliyatın laparoskopik yöntemle yapılmasının fıtık görülme oranını da büyük ölçüde azalttığını söyledi.

Sigaranın fıtığı tetiklediğini belirten Paksoy, “Fıtığın oluşmasında yaşlılık, şişmanlık, gebelik, geçirilmiş karın ameliyatları, sigara kullanımı ve bazı bağ doku hastalıkları önemli rol oynuyor. Bu faktörler gerek karın duvarını zayıflatarak gerekse de karın içi basıncı arttırarak fıtık oluşumunu kolaylaştırıyor” dedi.

TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE HAYATI TEHDİT EDEBİLİYOR
Fıtık, ciddi bir şekilde ağrı oluşturarak veya şişkinliğin oluşturduğu fiziksel konforsuzlukla gündelik hayatı sınırlıyor. Ayrıca şişlik rahatsız edici kozmetik sorunlar da oluşturabiliyor. Geç kalındığı takdirde fıtık kesesi genişliyor ve gerçekleşecek ameliyatın tekniği de zorlaşabiliyor. Bu durumda laparoskopik tedavi olanağı ortadan kalkabileceği gibi, içine sıkışacak karın yağı ya da bağırsağın boğulması ile daha büyük ve hayati önemde bir ameliyata gerek duyulabiliyor.

FITIK BOĞULMA RİSKİ TAŞIYABİLİR
Ağrılı ve şiş fıtıkta tek çarenin ameliyat olduğunu vurgulayan Prof. Paksoy, “Ancak özellikle fıtık kesesinin boğulması gibi durumlarda çok acil bir şekilde ameliyatın gerçekleşmesi gerekebilir. Tüm fıtıklar boğulma riski taşırken özellikle fıtık halkası dar hastalarda bu risk daha yüksektir" dedi.


Konular