Bebeklerde Öksürük ve Soğuk Algınlığı Tedavisi

Bebeğinizin doğduğu ilk sene en az bir kez soğuk algınlığı geçireceği kesin gibidir. Literatürde soğuk algınlığına yol açan yüzlerce virüs vardır ve bağışıklık sistemi hala gelişmekte olan bebeğiniz bu virüslerle sizin gibi savaşamaz. Dahası, bebekler her şeyi elleri ve ağızlarıyla keşfederler dolayısıyla soğuk algınlığı virüsleri bebeğinizin organizmasına kolaylıkla geçebilirler.

Soğuk algınlıkları özellikle bebeklerin evlerde tutulduğu sonbahar ve kış aylarında olur çünkü evin içinde bir virüs kişiden kişiye daha çabuk yayılır.

Ortalama bir yetişkin yılda 2 ila 4 kez arasında soğuk algınlığı geçirirken, ortalama bir çocuk günlük bakımla yılda 6 ila 10 kez arasında soğuk algınlığına yakalanır.

Bebeğinizin soğuk algınlığına mı yoksa başka bir hastalığa mı yakalandığını anlamanız zor olabilir. Genel belirtiler arasında, burun akıntısı, hapşırık, öksürük ya da düşük ateş sayılabilir. Diğer belirtiler ise ;

Davranışsal Belirtiler : Soğuk algınlığına yakalanmış bir bebek oyun oynamaya devam eder ve yemesi normaldir. Eğer hastalık daha ciddiyse bebek güçsüz ve huysuzdur.

Diğer Belirtiler : Soğuk algınlığı başlama ve bitiş aşamalarıyla beraber 10 gün kadar sürer. Grip gibi hastalıklarsa daha hızlı belirti verir. Alerjiler ise daha uzun sürer ve ateşe neden olmazlar.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Nedenleri

Bebeğiniz büyüdükçe dünyayı dokunarak ve hatta yalayarak öğrenmeye çalışır bu yüzden elleriyle bir soğuk virüsü kapma olasılığı oldukça yüksektir. Ellerini ağzına, burnuna götürdükçe ya da gözlerini ovaladıkça virüsün vücuda girme riski artar.

Bebeğiniz sonbaharda ya da kışın daha sık soğuk algınlığı yaşıyor olabilir çünkü soğuk hava ve içerideki ısıtma bebeğinizin burun zarlarını kurutarak soğuk virüsünün içeri girmesine imkan sunar. Kış boyunca evlerde tıkılı olunduğu için bir virüs insandan insana çok kolay geçebilmektedir. Bebeğinizde bu virüsü kapabilir.
Çoğu çocuk yılda ortalama 6-10 kez arasında soğuk algınlığına yakalanır. Yetişkinlerdeyse bu sayı yılda 2-4 kez arasıdır.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi

Hiçbir ilaç bir virüsü daha hızlı kovmaz ancak siz bebeğinizin daha rahat hissetmesine yardım edebilirsiniz ve onu bolca istirahat ettirerek ve bolca sıvı tüketmesini sağlayarak enfeksiyonun yayılmasını ve kötüleşmesini önleyebilirsiniz.
4 aydan küçük bebeklere sıvı olarak bolca anne sütü ya da mama verilmelidir. 4 aylık bebeğe bir miktar su da verebilirsiniz. 6 aylık bebeğe meyve sularından vermeye başlayabilirsiniz.

Çocukların çoğu 4 yaşına kadar burunlarındaki akıntıyı çıkaramazlar. Aşağıda bebeğinizin burnunu tıkayan bu akıntıyı temizlemenin birkaç yolu bulunmaktadır.
Tuzlu su kullanma ve çekme: Bebeğinizin başını arkaya yatırın ve burun ucundan hafifçe tuzlu suyu damlatın. Bu su burun sıvısını yumuşatıp gevşeterek akmasını sağlayacaktır. Daha sonra bir burun aspiratörüyle akan sıvıyı çekebilirsiniz.

Eğer bebeğinizin burnu tıkalı olduğu için beslenirken zorlanıyorsa bu işlemi onu beslemeden 15 dakika önce yapın, böylece rahat nefes alacak ve aynı zamanda emecektir.

Vazelin krem kullanmak : Bebeğinizin burnunun kenarlarına vazelin sürmeniz burnunun tahriş olmasını önlemeye yardımcı olur.(Doktorunuz önermedikçe bebeğinizin burnuna asla sprey sıkmayın, çünkü sprey o an tedavi edebilir ancak bebeğinizin akıntısı artırarak daha da kötüleştirebilir)

Havayı nemlendirmek : Bebeğinizin odasında bir nemledirme makinası ya da soğuk buhar makinası kullanabilirsiniz. Bir diğer yol da bebeğinizi alıp banyoya götürerek sıcak suyu açıp kapıyı kapatır ve içeride 15 dakika beklerseniz de nemlendirme işlevi görmüş olur. Bebeğinize yaptıracağınız sıcak bir duş da aynı işi görür.

Soğuk Algınlığı Doğal Tedavi Yöntemleri

Bebeğinizin nemlendirme cihazının içine ya da banyo suyuna damlatacağınız birkaç damla mentol, okaliptüs ya da çam yağı onun rahatlamasına yardımcı olur.
Eğer bebeğiniz 6 aylık ve daha yukarı ise ona açık ve ılık papatya çayı vererek rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Ne Zaman Doktoru Aramalıyım ?

Eğer bebeğiniz 3 aydan küçükse soğuk algınlığı belirtileri göstermeye başladığında doktora götürmelisiniz.(38 C den fazla ateş ya da öksürük)

Bebeğiniz 3 ila 6 ay arasındaysa 38,3 C ateşi geçtiğinde, 6 aydan büyükse 39.4 C ateşi geçtiğinde doktorunuz bebeğinizi görmek isteyebilir.

Aşağıdaki belirtilerden bir ya da bir kaçı bebeğinizde varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız:

2 günden fazla süren ateş.

Kötüleşen öksürük, hızlı nefes alıp verme( dakikada 60 dan fazla), hırıltılı ve zor nefes alma. Bu belirtiler zatürre ya da solunum sinsitiyal virüsü hastalığının habercisi olabilir ki bu hastalıklar sıklıkla 1 yaşın altındaki bebeklerde görülen ciddi solunum sistemi hastalıklarıdır.

Kulağını kaşıması ya da çekmesi, emerken ya da mamasını yerken ağlaması ya da yatağına bırakıldığında alışılmadık bir biçimde ağlaması, kulak enfeksiyonu belirtileri olabilmektedir.

Gözlerin yaşarması, göz nezlesi belirtisi olabilir.

Aşırı huysuzluk, uykusuzluk ya da yeme içme düzeninde ani ve büyük değişme.
Bebeğiniz 5 ila 7 gün sonra iyileşmek yerine tekrar kötü bir dönüş yapabilir ya da soğuk algınlığı belirtileri 14 günden daha uzun sürebilir.