Bebeklerde kabakulak belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıldır?

Kabakulak çocuklarda sık görülebilen ateşli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Döküntü yapmaz. Kulağın ön ve altındaki bezlerde, tükürük bezinde ağrılı şişme görülen bir hastalıktır. Daha çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.

Kabakulak nasıl yayılır?

İnsanda insana damlacık yolu ile bulaşır. Hastalık mikrobu vücuda girdikten sonra belirtileri kendisini 2-3 haftaya kadar belli eder. Çocukların bir bölümünde belirtileri çok hafif olur ve kendiliğinden geçer.

Kabakulak hastalığının belirtileri nelerdir?

1. Çocukta ateş görülür.
2. Tükürük bezi ve kulağın önündeki ve altındaki bezlerde şişme ve ağrı olur. Yüzün bir yanında da şişkinlik görülür.
3. Çocuk ağzını açtığı veya bir şey yediği zaman bu bölgelerdeki ağrı artar.
4. Kabakulak geçiren kimi çocuklarda bazen beyin iltihabı gelişebilir fakat bu hafif ve iyi yönde seyreder. Sonra geçer.
5. Bazen sağırlık durumu da meydana gelebilir.
6. Nadiren testislerde yanma olabilir.
7. Belirtilen yerlerdeki şişkinlik 10 güne kadar devam edebilir.

Kabakulak hastalığının tedavisi nasıldır?

Kabakulaktan korunmak için en etkili yol çocuğun aşılarının aşı takviminde belirtildiği gibi aksatılmadan yaptırılmasıdır. Bir çocuk kabakulak hastalığını geçirdikten sonra bağışıklık kazanır. Sonrasında tekrar görülmesi çok nadir gerçekleşir.

Çocuk aşı olduktan sonra bazı etkiler görülmesi normaldir. Çocuklar aşı olduktan sonra huzursuzluk, hafif ateş, aşı yerinde şişlik gibi belirtiler görülebilir.

Tedavide amaç çocuğun şikayetlerini gidermeye yöneliktir. Ağrısını gidermeye ve ateşini düşürmeye yönelik tedavi uygulanır.

Kabakulak geçiren çocuğun iyice dinlenmesi oldukça önemlidir. Yatak istirahatı iyi gelecektir. Beslenmesine de dikkat etmeli ve ekşili yiyecekler çocuğa verilmemelidir.
Çocuğun bol sıvı alması sağlanmalıdır. Fakat asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Meyve suları da bu anlamda önerilmez. Çocuk ağzını açarken ağrı hissedeceği için bu onun sıvı almasını engelleyebilir. Sıvıyı kamışla içirmek uygun olacaktır.
Yemekte ve yutkunmada sorun yaşayacağı için katı yiyecekleri bir süre tüketmekte zorlanacaktır. Bundan dolayı çorba gibi sıvı yiyecekler ya da kolayca yiyebileceği diğer püre tarzında yiyecekler tüketilebilir.

Kabakulakta acil durumlar nelerdir?

Eğer çocuğun yüksek ateşi varsa ( 39 derece ve üzeri ), kendisini çok huzursuz ve bitkin hissediyorsa, ağrıları oldukça şiddetliyse, testislerinde kızarma varsa, karın ağrısı varsa ve beklenmedik belirtiler oluyorsa bunlar acil durum olarak belirtilebilir. Bu durumlarda çocuğu mutlaka zaman geçirmeden hekime göstermek gerekecektir.