Bebeklerde Difteri (Kuşpalazı) Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Difteri, genellikle burun içi ve boğazı etkileyen, bakterilerin sebep olduğu bir hastalıktır. Difterideki tipik bulgu, boğazda bulunan ve solunum zorluğu yaratan gri-beyaz renkli zar tabakasıdır. Bu tabaka difteri mikrobunun salgıladığı toksin nedeniyle oluşur. “Kuşpalazı” olarak da bilinen bu hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve giderek ağırlaşır. Bundan 100 yıl kadar öncesinin sık görülen hastalığı olan difteri, aşılamalar ve geliştirilen tedavi yöntemleri sayesinde nadiren görülür olmuştur.

Difteri etkeni nedir ?

Hastalığın etkeni, “corynebacterium diphteriae” adlı bakteridir.

Difteri nasıl bulaşır ?

Hasta olan kişinin öksürük ve hapşırıkları ile çevreye yayılan damlacıklar içinde bulunan bakteriler, çevredeki kişilerin solunumu ile vücutlarına girer.

Hastanın eşyalarına bulaşan bakterilerle temas, çatal bıçağı veya tabaklarını kullanmak da hastalığın yayılmasında etken olur.

Difteri belirtileri nelerdir ?

Difteri bakterileri vücuda girdikten 2-5 gün sonra aşağıdaki belirtiler görülmeye başlar:

Boğaz ve bademcikleri kaplayan gri renkli zar,
Boğaz ağrısı,
Boyundaki lenf düğümlerinde şişlik,
Soluk alıp vermede güçlük,
Yutma güçlüğü,
Ses kısıklığı,
Burun akıntısı,
Ateş.


Difteri bakterisinin başka bir türü de deriyi etkileyebilir. Diğer deri enfeksiyonlarında olduğu gibi, deride kızarıklık, ağrı, şişlik ve deri üzerinde yaralar meydana gelebilir.

Difteri teşhisi nasıl konur ?

Boğazda meydana gelen gri renkli zar, tanı koydurucu bir bulgudur. Ayrıca, boğazdan alınan örnekle yapılan bir boğaz kültürü ile teşhis konup, antibiyogram ile hangi antibiyotiğin etkili olduğu da belirlenebilir.

Difteri nasıl tedavi edilir ?

Difteri teşhisi konduktan sonra acilen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanımının yanı sıra, difteri serumu kullanılır. Difteri hastalığı artık nadiren görüldüğü için, difteri serumu sağlamak zor olabilir. Antibiyotik tedavisinde ise penisilin kullanılır.

İlaç tedavisinin dışında, boğazı tıkayan, soluk alış verişi zorlaştıran gri renkli zar doktorlar tarafından çıkartılabilir.

Difteri tedavi edilmezse ne olur ?

Solunum problemleri: Difteriye sebep olan bakteri bir toksin salgılar. Bu toksin, bakterilerin bulunduğu bölgedeki hücrelere zarar verir. Bakteriler genellikle boğaza yerleştiği için zarar gören hücreler de boğaz ve bademcikleri kaplayan hücrelerdir. Bakteriler, ölü hücreler ve diğer maddeler bir arada, ince bir zar oluşturur ve bu zar boğazı tıkayarak solunum problemlerine yol açabilir.

Kalp hasarı: Bakterilerin salgıladığı toksin kana karışarak, vücuttaki diğer hücre ve dokulara da zarar verebilir. Kalbe ulaşan toksinler, kalp kasının iltihaplanmasına sebep olur. İltihaplanan kalp kası kalp yetmezliği ve ani ölüme neden olabilir.

Sinir hasarı: Toksin sinirlere de zarar verebilir. Toksinin salgılandığı bölgede bulunan sinirler en yakın hedeflerdir. Bu sinirlerin zarar görmesi, yutma güçlüğüne yol açar. Kol ve bacak sinirleri etkilenirse, kol ve bacaklardaki kasların kullanımı zorlaşır.

Tedavi edilmeyen difteri ölüme bile neden olabilir.

Hastalık nasıl önlenebilir ?

Aşılama difteri hastalığını engeller. Ülkemizde yıllardır uygulanan aşılama programı sayesinde hastalık artık görülmez olmuştur. Difteri aşısı, boğmaca ve tetanoz aşıları ile birlikte uygulanmaktadır.