Bebeklerde orta kulak iltihabının tedavisi nasıldır?

Orta kulak iltihabı bebeklerde görülebilecek rahatsızlıklardan birisidir. Hastalığın kalıtsal boyutları olabilir. Genelde geçirilen bir soğuk algınlığı rahatsızlığından sonra ortaya çıkar.

Orta kulak iltihabında burun arkası ile kulak arasındaki yol, geçirilen bir soğuk algınlığından dolayı kapanır ve orta kulak hava alamaz. Sonrasında bakteriler buraya yerleşmeye başlar ve mikrop kapar. Sonuçta orta kulak iltihabı yaşanır. Orta kulak iltihabı genelde kış aylarında görülen bir rahatsızlıktır.

Orta kulak iltihabının belirtileri genelde şunlardır?

Orta kulak iltihabında bebekte kulak ağrısı, kulakta zonklama, kendini huzursuz ve rahatsız hissetme, mide bulantısı, kusma, işitme kaybı, iştahsızlık görülür. Orta kulak iltihabı bebeklerde ateş görülmesine de yol açar. Bebek ağrısını ağlayarak ve kulağını ovuşturarak belli eder. Tedavi edilmeyen durumlarda ise kulak zarı patlayabilir.

Orta kulak iltihabının nedenleri nelerdir?

Orta kulak iltihabına genelde çeşitli bakteri ve virüsler yol açar. Kimi zaman alerjik durumlar da orta kulak iltihabına yol açabilir. Diğer yandan geçirdikleri gribal bir üst solunum yolları hastalığı ve sırt üstü yatarken beslenmeleri de orta kulak iltihabına yol açabilir.

Orta kulak iltihabının tedavisi nasıldır?

Orta kulak iltihabının tedavisi ortalama 7-10 gün arasında sürer. Ani olarak ortaya çıkabilir. Tedaviyle düzelir. Bakteriyel bir rahatsızlık olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca hastalığı tedavi etmek için kulak damlası da hekim tarafından önerilebilir. Hekim tarafından ayrıca ağrıyı dindirmek için ağrı kesici önerilir. Çocukta sık sık orta kulak iltihabı durumu yaşanıyorsa çocuğa alerji tedavisi de uygulanır. Bazen bu tedaviler yarar getirmez ise çocuğa küçük bir cerrahi müdahale de yapılabilir.

Orta kulak iltihabından korunma konusunda; bebeğin mutlaka ilk 6 ay anne sütüyle beslenmesi oldukça önemlidir. Orta kulak iltihabı rahatsızlığını geçiren çocuk oldukça iyi dinlenmeli, tıbbi bakımı iyi yapılmalıdır. Bebeğin olduğu ortamda sigara içilmemeli ve sigara içilen yerlere bebeği sokmamalıdır.

Ayrıca bebeğin soğuk almamasına ve kulağına su kaçmamasına dikkat etmelidir.
Özellikle soğuk havalarda bebeğin başı ve kulakları sıcak tutulmalıdır. Eğer soğuk algınlığı var ise ve burnu tıkalıysa burun açıcı sprey de uygulanır. Tabi bebeğe veya çocuğa bu konuda yapılacak her türlü tıbbi tedavi, ilaç alımı v.b. hekim kontrolü ve tavsiyesi ile olmalıdır.

Orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda işitme kaybı, zatürre, menenjit, yüz felci gibi vakalara da rastlanabilir.

Orta kulak iltihabının belirtilerini görür görmez bebeği hekime göstermek gerekir. Orta kulak iltihabı geçiren çocukta eğer ağrı varsa, sizin seslenmenize yanıt vermiyorsa ( işitme kaybı ) ve kulağında akıntı varsa mutlaka hekime gösterilmelidir. Bu gibi durumlardan şüphe etmeniz bile bebeği hekime göstermeniz için yeterli olacaktır.

Çocuktaki ağrı dindirmek için kulağına ılık su kompresi de evde yapılabilir. Kulaktaki bir akıntıya karşı bebeğin kulağının üzerine yatması engellenmelidir.

Kronik orta kulak iltihabı

Çocuktaki orta kulak iltihabı kronik de olabilir. Geçici olarak nitelendirilen akut orta kulak iltihabı eğer 3 aydan daha uzun sürüyorsa çocukta kronik orta kulak iltihabından söz edilebilir. Ayrıca kronik orta kulak iltihabı durumu yaşayan çocuklarda diğer çocuklara göre daha sık burun-boğaz enfeksiyonları görülür.