Bebeklerde diş çıkarma ne kadar sürer?

Kimi bebekler erken diş çıkarırken kimilerinde diş çıkarma süresi 18 aylık olana kadar uzayabilmektedir. Bu durum sizi korkutmasın elbette basit bir tedavisi var. Bebekler genellikle 6 ile 8. aylar arasında ilk dişlerini çıkartırlar. İlk olarak alt orta kesiciler, üst orta ve üst yan kesiciler çıkar. 1,5 yaşına kadar ortalama diş sayısı (ay olarak yaş 6) formulü ile hesaplanır. İlk dişler altı aydan önce çıkabildiği gibi, dişlerin çıkması bir yaşından sonraya kadar sarkabilir. Diş çıkarmada gecikme büyüme geriliğinin bir ifadesi değildir ve özel bir tedaviyi gerektirmez. Dişi çıkmayan çocuğa D vitamini (kemik iğnesi) verilmesinin yararı olmadığı gibi çok aşırı kullanılırsa da zararı olabilir. Diş çıkarmadaki gecikme daha çok kalıtımsal özelliklere bağlıdır

Bebeğin ilk dişi, çoğu ana baba için heyecan ve sevinç kaynağıdır. Diş çıkarmak, bebeğin ilk yıldaki gelişiminin önemli bir aşamasıdır. Ancak diş çıkarma deneyimi bazıları için uzun ve yıpratıcı bir süreç olabildiği gibi, bazılarında bir gecede biten bir şey olabilir. Bazen dişetinde şişlik ya da keskinleşmiş bir kenar haftalar, hatta aylar öncesinden dişin habercisidir; bazen de hiçbir ipucu bulunmayabilir. Diş çıkarma tartışmalı bir konu olmasına karşın, kesin bilinen bazı gerçekler vardır. Bebekler ilk dişlerini genellikle altıncı ve sekizinci aylar arasında çıkarırlar, ancak üç ay gibi erken ya da on beş ay gibi gecikmiş bir sürede çıkaranlar da vardır. İlk iki yıl boyunca bir bebeğin on dokuz diş daha çıkarması beklenir. Genellikle alt iki kesici diş, üsttekilerden önce çıkar. Bu dişleri sağ ve soldaki ikişer yankesici dişler izler. Dişlerin geri kalanı şu sırayı izler; yan kesicilerin hemen yanındaki ilk azı dişleri, sonra köpek dişleri ve en son da ikinci azılar. Üç yaş dolduğunda genellikle dişler tamamlanmıştır.

Halk arasında, erken diş çıkarmanın akıl belirtisi olacağı, geç diş çıkarmanın ise ileride öğrenme problemlerine yol açacağı konusundaki inanışı destekleyen hiçbir tıbbi bilgi yoktur. Diş çıkarmak kalıtsal faktörlere de bağlı olduğundan siz ya da eşiniz ilk dişlerinizi geç çıkardıysanız, bebeğiniz de aynı şeyi yapabilir.