Bebeğin kilo alamamasının sebepleri nelerdir?

Yeterli kilo almayan bebeklerin kilosunu düzenli olarak takip etmek gerekir. Bebeklerin istikrarlı bir şekilde kilo almaya devam etmeleri beklenir. Bebeklerin gelişim süreci önce hızlıdır ve sonra bu hız düşse de kilo almaya ve büyümeye devam ederler.
Eğer bebeğin kilo almasında bir sorun varsa veya kilo alamıyorsa hekime göstermek gerekecektir.

Hekim ne yapar?

Hekim bebeği fiziksel olarak muayene eder. Bebeğin bir sağlık problemi olup olmadığı konusunda sorular sorar. Kilo alamamasının altında yatan nedenleri araştırır. Eğer hekim bebeğin gelişimi ile ilgili sorunlar tespit ettiyse bunun nedenini anlamak çok önemlidir.

Bebeğin özellikle ilk 6 ay boyunca anne sütü ile düzenli bir şekilde emzirilmesi çok önemlidir. Ayrıca yeterince beslendiğinden de emin olmak gerekir. Bebeğin uygun ve yeterli beslenmesinin onun fiziksel ve ruhsal açıdan gelişimi için çok önemli olduğunu bilmek gerekir. Bebeğin olması gereken ağırlığın %20 altında olması onun kilo almayla ilgili bir sorunun olduğunu gösterir.

Hekim kilo alamayan bebek için kan, idrar ve kalori alımı gibi bir takım testler yapabilir. Ayrıca bebek bakımının ( emzirilmesi, biberondan beslenme v.b. ) yeterli olup olmadığını da anlamaya çalışacaktır.

Bebeğin yeterli kilo alamamasının nedenleri?

Bebeğin yeterli kilo alamamasının ve sonuçta yeterince gelişememesinin birçok sebebi olabilir. Bebeğin beslenme sorunları, sağlık geçmişi, aktivite düzeyi ve stres gibi faktörler buna sebep olabilir.

Nadir durumlarda bebekteki bir kistik fibroz, kalp hastalığı, çölyak hastalığı veya bir endokrin bozukluğu sorunu da bebeğin yeterli kilo alamamasına ve gelişim sorunlarına yol açabilir. Bu hastalıklardan birisi varsa bunların erken teşhisi oldukça önemlidir.

Beslenme sorunları neden kaynaklanabilir?

Bebeğin beslenme esnasında yorgun ve uykulu olması
Emzirmenin yanlış yapılması ve bebeğin bu suretle yeterince anne sütünü alamaması
Annenin yeterince süt üretememesi. Anne sütünün azlığı
Bebeğin hastalık dolayısıyla iştahının olmaması
İshal, reflü ve süt intoleransı gibi kronik mide bağırsak hastalıklarının olması
Annede lohusalık depresyonun olması ( Anne depresyon sorunu dolayısıyla bebeğine yeterli ilgi ve dikkati gösteremeyebilir. Bu bebek bakımını olumsuz etkileyeceği için bebeğin beslenmesi de olumsuz etkilenecektir.

Yeterli kilo alamayan bebek nasıl beslenir?

Sorun annenin bebeğini emzirme yönteminden kaynaklanıyorsa annenin bebeğini daha etkili emzirmesi gerekir. Anne sütünün yetersizliğiyle ilgili bir sorun varsa anne sütünü artırmaya yönelik şeyler yapılır. Bebek anne sütünden yeterince beslenemiyorsa formül besinler denenebilir. Eğer bebek katı gıdalarla beslenmeye başladıysa yüksek kalorili besinler denenir. Yumurta, avokado, tam buğday ekmeği, makarna, krep, patates püresi beslenmesine dahil edilir.