Bebekte ateşin belirtileri nelerdir?

Ateşin belirtileri nelerdir?

Terleme
Titreme
Baş ağrısı veya kas ağrıları
İştah kaybı, su kaybı
Genel yorgunluk
Havale geçirme
Halüsülasyonlar

Yetişkinlerde ateş ölçümü,

Ağızdan veya koltuk altından yapılmaktadır. Ağızdan ateş ölçümü yaparken termometre ampulü dilin altına gelecek şekilde ölçüm yapılmaktadır. Yaklaşık bir dakika beklenir yada bip sesi gelinceye kadar beklenmektedir. Ölçüm yapılırken mutlaka ağzın kapalı olması önemlidir. Koltuk altından ateş ölçmek yetişkinler için çok fazla tavsiye edilmemektedir. Bu işlem içinde yaklaşık bir dakika beklenmektedir.

Bebeklerde ateş ölçümü,

Bebeklerde ve çocuklarda ateş ölçmenin en güvenilir yolu alından ölçmektir. Alından ölçülen ateş 39 - 39,5 dereceyi geçmişse bebek ve çocuklar için kullanılan ateş düşürücülerden uygun dozda verebilirsiniz. Bu durumda ortam sıcaklığını bir klima yardımı ile 20 dereceye sabitlemelisiniz. Ayrıca ortamı havalandırıp bebek veya çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkarmalısınız. Gerekirse ılık bir duş aldırarak 15 dakikada bir tekrar ateşini ölçmelisiniz. Buna rağmen çocuğunuzun ateşi 39 - 39,5 dereceyi hala geçiyorsa acil tam teşekküllü bir hastaneye başvurmak gerekir.

Yetişkinlerde ateş 38,9 derece altında seyrediyorsa ateş düşürücü ilaçlar doktor tavsiyesi üzerine kullanılabilir.

Ateş, çocuğun hasta olduğunun habercisi olmakla beraber bir yandan çok ağır enfeksiyonlarda hiç bir ateşe rastlanmamaktadır. Bu sebeple ateş hastalığın düzeyini belirlememekle beraber, harekete geçmek için çocuklarda ve yetişkinlerde faydalı bir mekanizmadır.

Ateş görüldüğünde yapılan en büyük yanlışlardan biri kat kat giyinmektir. Ateş üşüme hissini beraberinde getirse de kat kat giyinmek yerine ince bir tişört veya şort giymeniz çok önemlidir. Kalın giyinmek, yorganın altına girmek gibi uygulamalar vücut ısısının daha da artacağına sebep olacaktır. Bu da ateşin daha tehlikeli bir durum almasına hatta havale geçirilmesine yol açacaktır.