Çocuklarda Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın nedenleri nelerdir?

FMF genetik bir hastaliktir. Akdeniz atesinden sorumlu gen MEFV genidir ve iltihabin sinirlandirilmasinda rol oynayan bir proteini kodlar. FMF’te oldugu gibi, bu gen mutasyon tasirsa, bu sinirlandirma düzgün yapilamaz, ve hasta atesli ataklar geçirir. Hastalikta ve tedavi de rol oynayabilecek diger genler üzerine arastirmalar devam etmektedir.

Kalıtımsal mıdır?

Otozomal resesif (cinsiyete bagli olmayan) bir hastalik olarak geçer. Bu tip geçiste çocukta FMF olabilmesi için, biri anneden digeri babadan gelen iki mutasyonlu kopya gereklidir. Dolayisiyla iki ebeveyn de tasiyicidir (bir tasiyicida yalniz bir mutasyonlu kopya vardir fakat hasta degildir). Genis bir ailede, hastalik genellikle baska bir çocukta, kuzende, amcada ya da uzak bir akrabada görülür. Ancak küçük bir grup olguda oldugu gibi, eger ebeveynlerden biri FMF’li digeri tasiyici ise, çocugun hasta olma sansi %50’dir.

Neden benim çocuğum hastalandı? Önlenebilir mi?

Çocuk FMF’e neden olan genler yüzünden hastalanir. Sunu bilmek gerekir ki, akraba evlilikleri, iki tasiyicinin bir araya gelme riskini arttirir. Hastalarin yaklasik 1/4‘ ünde ebeveynler ayni aile agacindandi (ayni atalarin uzantilari). Özellikle, yüksek riskli popülasyonlarda yasayan bireylerin akraba evliligi yapmamalari önerilmelidir.

Bulaşıcı mıdır?

Hayir degildir.