Bebekte ishal neden olur?

İshal neden olur?

Buna sebep olan ihtimallerin listesi çok uzundur. Bebeğinizin ishali viral ya da bakteriyel bir enfeksiyon sebebiyle olmuş olabilir. Ayrıca bağırsak paraziti, antibiyotik alımı ya da yediği bir şeylerden de olmuş olabilir.

Viral Enfeksiyon

Çok sayıda virüs – rota virüsü, adenovirüs, calicivirüs, astrovirüs ve grip virüsü gibi- ishale sebep olabilir. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ateş, titreme de görülebilir.

Bakteriyel enfeksiyon

Bakteri -salmonella, shigella, staphylococcus, campylobacter, koli basili gibi- ishale sebep olabilir. Eğer bebeğinizde bakteri enfeksiyonu varsa, ciddi bir ishal durumu olabilir. Kramplar, kanlı dışkı yapması, ateş de eşlik edebilir. (Kusma olabilir de, olmayabilir de.)

Bazı bakteri enfeksiyonları kendiliğinden geçer, ama bazıları (Koli basili gibi pişmemiş ette ve diğer yiyeceklerde bulunanlar) çok ciddi olabilir. Eğer bebeğinizde bu belirtiler varsa bir doktora götürün. Doktor muayene sonrasında muhtemelen kaka tahlili isteyecek ve bakteri enfeksiyonuna bakacaktır.

Kulak Enfeksiyonu

Bazı vakalarda, kulak enfeksiyonu (Viral ya da bakteriyel) da ishalin sorumlusu olabilir. Eğer böyle bir durum varsa bebeğiniz keyifsiz ve kulaklarını çekiştiriyordur. Ayrıca kusma ve iştahsızlık da görülebilir, üşütmüş de olabilir.

Parazitler

Parazitsel enfeksiyonlar da ishale neden olur. Giardia bağırsak parazit enfeksiyonu, bağırsakta yaşayan mikroskobik bir parazittir. Belirtileri, gaz, mide rahatsızlığı, ishal ve yağlı dışkıdır. Bu tür enfeksiyonlar kolayca bulaşırlar, ve ilaç tedavisi gerektirirler. Yani bebeğinizin bir doktora gösterilmesi gerekmektedir.

Antibiyotikler

Eğer bebeğiniz antibiyotik kullanımı sırasında ya da sonrasında ishal olduysa; bu, vücutta bağırsaktaki kötü bakterilerle birlikte yararlı bakterileri de öldüren ilaçlara bağlı olabilir. Doktorunuzla görüşüp, alternatifleri ve çözüm yollarını öğrenebilirsiniz, ama doktorunuz söylemediği sürece kesinlikle reçetede belirtilmiş ilaçları vermekten vazgeçmeyin

Çok fazla meyve suyu

Çok fazla meyve suyu (içeriğinde fazla miktarda sorbitol ve früktoz olanlar) ya da çok fazla şekerli içecek bebeğin midesini bozabilir ve bağırsaklarının bozulmasına neden olur. Meyve suyu alımını azaltmak, sıkıntıyı 10 gün içinde çözecektir. Sağlık uzmanları 6 aydan önce bebeklere meyve suyu önermemektedir. Biz de uykusuz anneler olarak hazır meyve suları değil evde sıkılmış olanları tercih ediyoruz.

Bebekler için karışım hazır mamaların yanlış ayarlanması da ishale sebep olabilir. Doğru miktarlarda suyla karışımı yaptığınızdan emin olun.

Gıda Alerjisi

Bebeğiniz nefes almada sıkıntı yaşıyorsa, yüzünde veya dudaklarında şişme varsa acilen doktora götürün.

Gıda alerjisi, anında ya da saatler içinde, hafif ya da ağır reaksiyonlar gösterebilir. Belirtiler ishal, gaz, karın ağrısı, kanlı dışkı şeklinde olabilir. Daha ciddi vakalarda, alerji, döküntü, kızarıklık, şişme, solunum zorluğu gibi durumlara neden olabilir.

Süt proteinleri en genel gıda alerjenleridir. Bebeğiniz anne sütüyle besleniyor olsa bile, annenin yediği gıdalar ve süt ürünleri de buna sebep olabilir. Diğer genel gıda alerjenleri ise yumurta, fıstık, soya, un, taze fındık, balık ve midyedir. Eğer bebeğinizin gıda alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, doktora başvurun.

Gıda intoleransı

Gıda alerjisinden farklı olarak, gıda intoleransı (gıda hassasiyeti de denir) vücudun gösterdiği bağışıklık sistemini etkilemeyen anormal reaksiyondur. İntoleransa örnek olarak laktoz intoleransı söylenebilir. Laktoz intoleransı bebeklerde çok genel bir durumdur, ama eğer bebeğinizde laktoz intoleransı varsa bu onun vücudunun yeterince laktas(laktozu, inek sütündeki şekeri sindirmeye yarayan enzim) üretmediğini gösterir. Sindirilemeyen laktoz bağırsakta kalır; ishal, karın ağrısı, gaza sebep olur. Bu belirtiler genelde süt ürününün tüketilmesinden 0,5 -2 saat sonrasında başlar.

Bu arada, eğer bebeğinizin ishali şiddetliyse, geçici olarak laktaz üretimiyle ilgili bir problem yaşıyor olabilir, ve bunun sonucunda da laktoz intoleransı ortaya çıkmış olabilir.

Zehirlenme

Eğer bebeğiniz ishalse ve kusuyorsa, yiyecek dışında farklı bir şey yutmuş olabilir, ilaç, kimyasal, bitki, vs. gibi… Hemen hastaneye gitmeniz gerekir. Eğer nefes almakta zorlanıyor, bilinci kapandıysa ambulans çağırın. Diğer belirtiler de halsizlik ve vücutta kasılmalardır.
Bebek hastalıkları ve tedavi yöntemleri