Bebek ishali nasıl tedavi edilir?

Düzgün bakıldığında ciddi bir durumun az görülmesine karşın, susuz kalınması durumunda ishal bebeğinizi hastanelik de edebilir. Bu sebeple yeteri kadar sıvı almasına çok dikkat etmelisiniz. Eğer bebeğinizde mide bulantısı ve kusma yoksa, anne sütü veya devam sütü de vermeye devam etmelisiniz.

Eğer bebeğiniz anne sütünü ya da devam sütünü kusuyorsa, doktordan pediatrik elektrolit solüsyon önerisi alabilirsiniz. Genelde bu solüsyonların vücutta kalması da anne sütünden veya devam sütünden daha kolaydır.

Bebeğe tatlandırılmış meyve suları, şekerli su, su katılmamış meyve suyu vermeyin. Bunlarda şeker olduğundan dolayı ishali daha kötü hale getirir.

Doktorlar ishalli bebekte eğer yaşı uygunsa katı gıdalara devam edilmesini önermektedir. Bebeğinizi ishal diyetiyle (muz, pirinç, elma suyu, kuru kızarmış ekmek)beslemenizin yanı sıra, karbonhidrat (ekmek, tahıl ve pirinç), et, yoğurt, meyve, sebze de yenebilir. Aslında vücut faydalı besinlere enfeksiyonla mücadele için ihtiyaç duyar, bu sebeple sağlıklı bir beslenme şekli bebeğin ishalinin kısa sürmesini sağlar.

Eğer bebeğinizin geçici olarak iştahı kapandıysa endişelenmeyin. Susuz kalmadığı sürece, iştahı birkaç gün içerisinde normale dönecektir.

Çalışmalar, yoğurt içerisinde bulunan canlı bakteriyel kültürlerin, ishalin miktarını ve süresini azaltmak için güvenilir ve etkili olduklarını göstermektedir. Bebeğiniz yoğurt seviyorsa, bu, tedavi için kolay bir yöntemdir.

Eğer bebeğinizi ishalden dolayı çok rahatsızsa, mümkün olduğunca kucağınızda tutup, rahat ettirmeye çalışın ve altını kuru tutun. Bezini değiştirirken kremleyin ve bakın yapın, aksi takdirde ishal olduğu zaman bebeklerde pişik ve kızarıklıklar meydana gelir.

Bebeğime yetişkinler için olan ishal ilaçlarından verebilir miyim?

Hayır, bebeğinize doktor tavsiye etmedikçe hiçbir ishal ilacı vermeyin. Bu ilaçlar bebekler ve çocuklar için tehlikeli olabilir.