Pişiğe Ne İyi Gelir?

Daha çok bez kullanmakta olan bebeklerde ayrıca yine bez kullanmak durumunda kalan yaşlılarda sıklıkla karşılaşılan pişik sıcak havalarda daha sık karşılaşılan bir cilt sorunudur. Bez bağlanan bölgelerde, kasık ve kimi zamanda kasık ve kalçada karşılaşılan pişik önlenebilir bir cilt hastalığıdır. Hassas cilde sahip olan bebek ya da erişkinlerde pişiğin görülme sıklığı da artmaktadır. Hassas ciltler idrar, sıcaklık gibi durumlardan daha fazla etkilenmektedir. Kimi bebeklerin idrarları da daha asitli olmakla birlikte ciltte sık sık pişiğin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Pişiğe Ne İyi Gelir?

Pişiğe iyi gelen ve pişik tedavisine yardımcı olan, doğal ve evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler aşağıda sıralandığı şekildedir;

1.Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı mükemmel bir cilt nemlendiricidir. İçeriğinde bulunan E vitamini ve antioksidan özelliği sayesinde zeytinyağı, cildin yenilenmesini sağlamakta ve iyileşmeyi kolaylaştırmaktadır. Ayrıca zeytinyağı, cilt kaşıntılarını da sakinleştirmektedir. Buna göre zeytinyağını şu şekilde kullanabilirsiniz;

Sadece sızma zeytinyağını ya da eşit miktarlardaki zeytinyağı ile bal karışımını, günde birkaç defa pişik olan bölgeye ovalayarak sürebilirsiniz.

Ya da, az miktar zerdeçal tozu ile bir miktar zeytinyağını karıştırıp, birkaç gün boyunca, günde 2-3 defa etkilenen bölgeye sürebilirsiniz. Anti-bakteriyel ve anti-iltihap özellikleri sayesinde zerdeçal, pişik döküntülerini sakinleştirir ve kaşınmayı da giderir.
Alternatif olarak, zeytinyağı, Hint yağı ve Hindistan cevizi yağını karıştırıp kullanabilirsiniz.

2.Karbonat

Karbonat, ciltteki pişiklere iyi gelmektedir, ayrıca pişik oluşumuyla bağlantılı kaşıntı ve iltihaplanmayı da iyileştirmektedir. Buna göre;

1 parça karbonat ile 3 katı kadar suyu karıştırınız (1’e 3 oranında). Sonra, pişik olan bölgeye uygulayınız ve bu şekilde birkaç dakika bekledikten sonra yıkayınız. Bu işlemi, birkaç gün boyunca günde 1 defa yapınız.

Ya da karbonat ile az miktar Hindistan cevizi yağını karıştırıp bir macun elde ediniz ve etkilenen bölgeye sürünüz. 5 dakika kadar bu şekilde bekleyiniz ve sonra durulayınız. Bu işlemi de, pişikler yok olana kadar günde 1-2 kere yapınız.

NOT: Karbonatı cildinizin üzerinde çok uzun süre bırakmayınız, çünkü bu durum daha fazla kaşıntıya neden olacaktır.

3.Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi ciltteki kaşıntının ve anti-iltihap özeliğine bağlı olarak, iltihaplanmanın iyileşmesinde etkili olduğu kadar, pişiğe de iyi gelmektedir. Özellikle de, egzama, güneş yanıkları, zehirli bitkiler, su çiçeği ve alerjiler nedeniyle oluşan pişiklerin giderilmesinde oldukça etkili olan yulaf ezmesini, şu şekilde kullanabilirsiniz;

Bir blender yardımıyla yulafları öğütün ve ince öğütülmüş hale gelince sıcak banyo suyuna ekleyin. Pişikten etkilenen bölgeyi bu suda en az 15-20 dakika boyunca bekletin. Bu işlemi pişikler iyileşene kadar her gün tekrarlayın.

Ya da yarım kupa yulaf ezmesi, çeyrek kupa süt ve 2 tatlı kaşığı balı karıştırın ve muslin bir kumaş içine koyun. Sıkıca bağlayın ve sıcak su dolu küvete koyun. Küvet içinde en az 15 dakika bekleyin. Bu işlemi birkaç gün boyunca her gün tekrarlayın. Böylece cildiniz nemlenecek ve pişikler de yok olacaktır.

Eğer pişik yüzünüzde gerçekleştiyse, eşit miktarlarda yulaf ezmesi ile sade yoğurdu ve az miktardaki balı karıştırın. Yüzünüze sürün ve yarım veya 1 saat bekleyin sonra da yıkayın. Bu işlemi de, pişik ortadan kalkıncaya kadar her gün yapınız.

4.Aloe Vera

Anti-iltihap, yumuşatıcı, anti-bakteriyel ve anti-mantar özelliklerine bağlı olarak aloe vera, mükemmel bir cilt dostudur. Bunların yanı sıra aloe vera, cildi sakinleştirmekte, pişikten kaynaklanan kaşıntı ve kızarıkları gidermektedir. Buna göre;

Taze aloe vera yapraklarından jelini çıkarınız.

Etkilenen bölgeye uygulayınız ve 20 dakika kadar bekleyiniz.

Sonra da yıkayınız ve bu işlemi pişik iyileşene kadar günde en az 3 kere tekrarlayınız.

Eğer, taze aloe vera jeline ulaşmanız mümkün değilse, bir aloe vera jel kremi ya da özünü satın alabilirsiniz.

5.Soğuk Kompres

Soğuk kompres, özellikle de sıcak, terleme ve böcek ısırması gibi nedenlerle oluşan pişiklerin giderilmesinde etkilidir. Ayrıca, kaşıntı, şişkinlik ve iltihaplanmayı da azaltan soğuk kompres, pişiklerde kabarcık oluşmasını önlemektedir. Buna göre;

Ağzı kilitli plastik torba içine buz parçalarını koyun ve etkilenen bölgeye birkaç dakikalığına uygulayın. Bu işlemi birkaç gün boyunca günde 2-3 defa tekrarlayın.
Ya da buzlu su dolu bir kap içinde temiz bir kumaş parçasını ıslatın ve etkilenen bölge üzerinde 10 dakika boyunca bekletin.

NOT: Buz küplerini direkt cilt üzerine uygulamayın.

6.Elma Sirkesi

Organik ve ham elma sirkesi, hem pişikleri hem de kaşıntıyı gidermeye yardımcıdır. Üstelik, asetik asit içeren elma sirkesi, cilt enfeksiyonları ve pişiğe neden olan faktörler ile mücadele etmektedir. Elma sirkesini şu şekilde kullanabilirsiniz;

Bir parça pamuğa elma sirkesini damlatın ve etkilenen bölgeye uygulayın.

Birkaç dakika bu şekilde bekleyin ve sonra pamuğu kaldırın.

Bu işlemi, pişikler ortadan kalkana kadar, günde birkaç defa tekrarlayın.

NOT: Eğer elma sirkesi kaşıntıya neden oluyorsa, biraz su ile seyrelttikten sonra uygulayın. Ama hala kaşıntıya neden oluyorsa elma sirkesinden başka bir yöntem deneyin.

7.Papatya

Papatya, cildi yatıştırır, kaşıntıyı dindirir, iltihaplanmayı azaltır ve anti-tahriş ile anti-iltihap özelliklerine bağlı olarak iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca papatya, anti-bakteriyel, anti-mantar ve anti-viral özelliklere sahiptir. Papatyayı şu şekilde kullanabilirsiniz;

Bir parça temiz kumaşı, papatya çayına batırın ve etkilenen alana kompres yapın. 10–15 dakika kadar bekletin. Bu işlemi, birkaç gün boyunca günde en az 2-3 kere tekrarlayın.

Ya da papatya yağını biraz suyla seyreltip, 2 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ile karıştırıp, etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu işlemi de pişikler iyileşene kadar, günde birkaç defa yapınız.

8.Tesbih Ağacı

Anti-iltihap, ağrı kesici, anti-tahriş, anti-viral, anti-mantar ve anti-bakteriyel özelliklerine bağlı olarak tespih ağacı (ya da Hint leylağı veya neem), cilt sorunlarında oldukça etkilidir. Antioksidan içeriği sayesinde tespih ağacı, cilt koruyucu ve yaşlanma karşıtı etki göstermektedir.

Bir avuç dolusu tespih ağacı yaprağını su içerisinde 15-20 dakika kaynatın. Süzün ve soğumasını bekleyin. Bir pamuk yardımıyla etkilenen bölgeye en 10 dakika boyunca sürün. Bu işlemi bir müddet, günde birkaç kere yapın.

Ya da tespih ağacı özlerinden üretilmiş sabun, krem ya da losyon kullanabilirsiniz. Fakat, tespih ağacı yağı kullanmadan önce bir miktar suyla seyreltiniz.

9.Aynı Safa

Mükemmel bir cilt yatıştırıcı, pişik, yara bere, egzama ve cilt kuruması karşıtı olan aynı safa (nergis), anti-iltihap, kanamayı durdurucu, anti-viral, anti-bakteriyel ve anti-mantar özelliklerine bağlı olarak da ciltteki morluklara da iyi gelmektedir. Buna göre;

Aynı safa yağını, pişik olan bölgeye sürebilirsiniz ve sürülü şekilde birkaç saat bekleyebilirsiniz. Bu işlemi, pişik yok olana kadar günde en az 2 kere tekrarlayınız.

Aynı safa infüzyonlu zeytinyağı da aynı şekilde kullanılabilmektedir. Aynı safa infüzyonlu zeytinyağı hazırlamak için, bol miktarda zeytinyağını, aynı safa çiçeklerinin üzerine dökün ve hava geçirmeyen bir kap içine benmari usulü koyun.
Kısık ateşte 3-5 saat ısıtın. Süzün ve yağı cam kavanoz içinde saklayın.

Ya da birkaç damla aynı sefa yağını banyo suyuna ekleyin ve 15 dakika kadar bu suda bekleyin. Ayrıca aynı safa çayı ile kompres de yapabilirsiniz.

Bunların dışında, aynı safa kremleri, losyonları ya da merhemleri satın alabilir, pişik iyileşen kadar günde birkaç defa kullanabilirsiniz.

10.Kişniş

Kişniş, Ayurveda ilminde kaşıntı ve pişik için etkili bir şifa kaynağı olarak kullanılmaktaydı. Aynı zamanda kişniş, anti-tahriş, cilt yatıştırıcı, anti-iltihap ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bundan dolayı kişniş, sakinleştirmekte ve rahatlatmaktadır. Kişnişi şu şekilde kullanmanız mümkündür;

Dövülmüş kişniş yapraklarını macun kıvamına getirip, etkilenen bölgeye sürün ve en az yarım saat bekletin. Sonra yıkayın. Bu işlemi birkaç gün boyunca günde 1-2 defa tekrarlayın.

Ya da 1 tatlı kaşığı kişniş tohumunu bir kupa su içinde kaynatın. Bu çayı pişikler tamamen yok olana kadar, günde bir defa içiniz.

Bunların dışında, birkaç gün boyunca taze kişniş suyu da içebilirsiniz.

Burada anlatılan evsel çarelere ek olarak, pişikten etkilenen bölgeyi korumak da çok önemlidir. Özellikle de, direkt güneş ışığına kalmaktan kaçınmak ve ılık su ile cildi temizlemek pişik tedavisinde etkilidir. Ayrıca, pişik olan bölgeyi kontrol etmek ve daha kötüye gidip gitmediğine dikkat etmek de önemlidir. Eğer pişikleriniz birkaç gün geçmesine rağmen iyileşme göstermiyorsa, doktora gitmenizde fayda olacaktır.