Pişiğin Sebepleri Nelerdir?

Pişik nedenleri arasında bebeklerin ya da bez kullanmak zorunda olan erişkinlerin bezlerinin yeterli sıklıkta değiştirilmemesi nedeni ile cildin tahriş olması, cildin yeteri kadar hava almaması, idrar ile dışkının cildi tahriş etmesi, mantar ya da bakteriyel enfeksiyonlar, ırsi bazı rahatsızlıklar ile vücutta ki çinko eksikliği yer almaktadır.

Bebeklerde pişik genel olarak katı gıdaya geçilmesi ile birlikte görülmeye başlanmaktadır. Bunun nedeni ise anne sütü ile diğer besinlerin bileşimi bebek idrarında ve dışkısında oluşan asit hassas cilde daha fazla zarar verebilmektedir.

Pişik yeni doğan bebeklerde % 10 ile % 15 oranında görülürken katı gıdalara geçildiği dönemde bu oran % 40’a kadar çıkabilmektedir. Yine bebeklerin altlarının temizlenmesinde kullanılan mendiller ile bezlerde pişik oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle hassas cilde sahip bebeklerde alt temizlemek için alkolsüz temizleme mendillerin kullanımına özen gösterilmeli mümkünse pamuk ve su kullanımının yeni doğanlarda tercih edilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Bebekler dışında yetişkimlerde de pişiğe bazı etkenler sebep olur ve bu sebeğleri dört başlık halinde inceşeyebiliriz.

Mantar

Trichophyton yaygın cilt, saç ve tırnak döküntülerine neden deri mantarı türüdür. Bulaşıcıdır.

Kasık ve vajinal bölgelerde nemli olmasından kaynaklanan pişikler.

Ağız kısmında yaygın mantar enfeksiyonları olan cryptococcosis, aspergilloz, ve histoplazmoz. Genelde HIV / AIDS gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür.

Viral

Dudaklar, burun enfeksiyonları, yüz cilt, kalça kısımlarında oluşur,

Nonspesifik viral reaksiyonlar yanı sıra, enfeksiyon ilişkili döküntülerin neden olduğu pişikler,

Enfeskiyonların enden olduğu ve bilinen bilinmeyen onlarca çeşidi olan pişikler.

Bakteri

Son derece yaygındır ve folikülit, abse, fronkül, selülit, impetigo, stafilokokkal haşlanmış deri sendromu olarak ortaya çıkar ve bunun yanında cerrahi yaraların da neden olduğu pişik türleri.

Streptococcus enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu, kızıl, selülit, nekrotizan fasiit, ve diğer cilt enfeksiyonlarının neden olduğu pişik türleri.

Ayakkabılardan kaynaklanan pişik türleri, genelde sporcular sık sık maruz aklır.

Mikroplar

Cildi etkileyen genelde uyuza neden olan mikroplar, dolaylı olarak pişiğe sebebiyet verirler.